Participació

És la participació activa de les ciutadanes i ciutadans en els processos de presa de decisions en relació a les polítiques públiques. El govern d’un municipi, regió o estat reconeix el dret a participar en els plans, programes i accions que repercuteixen en la vida dels seus habitants i per tant posa a la seua disposició els mecanismes necessaris perquè la població tinga accés de manera independent sense necessitat de formar part de l’administració pública.

L’ajuntament convoca a través de les associacions veïnals, culturals i socials, així com en col·legis, a participar de forma activa en els mapatges que s’estan portant a terme al municipi. A més a més, també es pot participar col·laborant amb els distints projectes enmarcats dins del Pla Municipal de Participació Ciutadana, o bé a través d’iniciatives privades.

El pla estratègic que ha desenvolupat l’àrea de Participació Ciutadana, té com a objectiu mobilitzar a la ciutadania per que participe i col·labore amb els processos de presa de decisions polítiques en base a dinàmiques democràtiques.

Les dinàmiques emprades al pla han tingut com a objectiu generar un marc per oferir dispositius d’accés i servei als ciutadans d’una manera facilitadora, cercant un equilibri entre els interessos de la gent i els interessos del consistori. Per això s’han ficat en marxa un acompanyament tècnic per facilitar la participació de forma qualitativa i no quantitativa; és a dir, el projecte s’ha basat en generar un diàleg entre necessitats i possibilitats de solucionar-les, entre propostes, disseny de programes i partides presupuestàries, un diàleg que pretén que entre tots i totes construïm la ciutat que volem.

El principal objectiu de l’àrea de participació ciutadana és que aquesta metodologia forme part del funcionament regular de les àrees i que es cree un vincle oficial, no clientelar entre polítics i ciutadania, fent énfasi en la transversalitat de la participació ciutadana, la qual no entenem com un compartiment estanc sino que ne té que ser abordada des de diferents camps d’acció i en la que té que estar implicat tot el ajuntament, i cada una de les seues àrees.

Equips dinamitzadors

La primera fase del Pla Estratègic de Participació Ciutadana ha consistit en realitzar un diagnòstic de la situació actual del municipi vista des de diferents vessants:

 • La Dula ha organitzat diversos tallers de diagnòstic participatiu de necessitats socials.
 • Pla Estel ha dibuixat la identitat comunitària del Camp de Morvedre a través del turisme.
 • SAGUNTreVIU, amb el seu VIDEOMATóN | Recorte de ideas ha eixit al carrer a consultar a la ciutadania sobre propostes de millora econòmica de la ciutat.

Amb els informes generats, va a procedir-se, pròximament, a ser ateses per part dels responsables institucionals les reivindicacions fetes pels veïns.

Mapatges urbans

Paral·lelament, s’han realitzat mapatges en distints barris de la nostra ciutat com ara:

 • La Forja
 • Casc antic del Port de Sagunt
 • Biensa
 • La Palmereta
 • Mare Nostrum
 • La Concordia
 • Los Metales
 • El Raval

Els mapatges urbans son reunions veïnals on s’instala un mapa en la taula i el ciutadà pot identificar les necessitats del barri i les propostes de millora.

Informes

Es poden descarregar els informes del equips dinamitzadors punxant en el logo corresponent:

pla_estel
SAGUNTreVIU
La Dula

També poden descarregar-se els informes dels mapatges realitzats fins ara:

grup_motor